Hopp over navigering og søk
Öppna i Microsoft Edge

Pakkerekord for automatpakker

Black Week er tilbakelagt for i år – og førjulshandelen er godt i gang. PostNord har opplevd godt over en tredobling av pakkevolumet til pakkeautomat gjennom Black Week og årets førjulstid i år, sammenlignet med 2022.

3 000 pakkeautomater, fordelt på 1 100 lokasjoner vil bidra til at mange julegaver kommer frem til mottakerne i år. Mens nordmenn tidligere har måttet hente pakker på leveringssteder eller få dem levert på døren velger flere og flere pakkeautomat som leveringsalternativ.

Det har skjedd mye siden oppstarten av pilotprosjektet i første halvdel 2021, og tjenesten har blitt en viktig og verdifull del av PostNords tilbud. Pakkeautomatene finnes nå i nesten hele Norge, og i september ble den første automaten åpnet i Finnmark. PostNords løfte om enkle og effektive løsninger og mottakelsen automatene har fått av nordmenn er hovedgrunnene til at tjenesten har vokst så raskt. I dag finnes det 3 000 automater på 1 100 ulike steder.

– Vi er utrolig stolt over at vi, siden vi startet prosjektet for litt over to år siden, allerede har mulighet til å vise til slike tall. Dette har vi jobbet hardt for. Vi har fått god hjelp av både kunder og forbrukere til å utvikle tjenesten, slik at den har blitt et viktig tilskudd til vårt produkttilbud, sier Tony André Johnsen, direktør for Customer Solutions i PostNord.

Milepæl – én million automatpakker

Tidligere i år nådde PostNord en stor milepæl i arbeidet med mer fleksible, effektive og miljøvennlige leveringsalternativer – pakke nummer én million ble hentet i en av PostNords pakkeautomater.

Forbrukerne har vist stor interesse for ordningen, og kundetilfredsheten har vært svært høy. Fordelene med pakkeautomatene, som å unngå kø, tilgjengelighet hele døgnet, sikker oppbevaring og fleksibiliteten til å hente pakker uten å være bundet til bestemte leveringstider, har blitt spesielt positivt mottatt. Fremover skal PostNord jobbe med å forbedre tilbudet ytterligere.

– De verdifulle innspillene vi mottar fra forbrukerne har vært avgjørende for å forbedre tjenestene våre ytterligere. Denne sommeren introduserte vi en ny funksjon basert på dette – et alternativ som gjør at pakken kun leveres til rom i mellomhøyde, for dem som ønsker det. Det er til hjelp for dem som har utfordringer med å nå opp til de øverste lukene eller bøye seg ned til de lukene som er nærmest bakken, forteller Johnsen.

Satsingen har vært en stor investering for PostNord, men det er ingen planer om å sette på bremsene.

– Fremover skal vi sette søkelys på å sette ut flere automater på nye steder, for å gi enda flere mottakere tilgang et leveringspunkt i nærheten av der de bor. I tillegg vil vi jobbe med å øke kapasiteten på de mest populære stedene, sier Johnsen.

I 2025 vil PostNord ha 5 000 utplasserte automater spredt over hele landet – en dobling fra i dag. Estimert vil det leveres ca. 10 millioner pakker til pakkeautomatene samme år. 

25 prosent reduksjon i CO2-utslipp

Som følge av de omfattende endringene i netthandel og leveringsbehov under pandemien, ble forskningsprosjektet KONTAKTFRI startet. PostNord er prosjektleder for prosjektet som får støtte fra Forskningsrådet, og forskningen utføres av Transportøkonomisk Institutt (TØI).

Et av forskningsmålene er å analysere miljøeffekten av forskjellige leveringstjenester til forbrukere, blant annet leveringer hjem og til pakkeautomater.

– Foreløpige funn viser at pakkeautomater kan redusere CO2-utslippene med 25 prosent sammenlignet med hjemlevering, om pakkeautomaten er i gå-avstand fra hjemmet til forbrukere, eller de henter pakken samtidig som de gjør andre ærend. Miljøbesparelsene vil øke med vekst i volumene til pakkeautomatene, sier netthandelsekspert og markedsanalytiker i PostNord, Victoria Rummelhoff.

Gjør som over én million andre – spar miljøet og hent automatpakker!

Oversikt over PostNords pakkeautomater

Her er en oversikt over våre pakkeautomater og hvor de er utplassert:

Fylke/ÅR

2023

Agder

152

Akershus

240

Buskerud

130

Finnmark

35

Vestland

310

Innlandet

207

Møre og Romsdal

156

Nordland

153

Oslo

285

Rogaland

190

Trøndelag

260

Telemark

84

Troms

78

Vestfold

107

Østfold

132

Her kan du lese mer om pakkeautomatene og se alle steder de er utplassert.