Hopp over navigering og søk
Öppna i Microsoft Edge

PostNord, LO og NHO sammen om å løfte frem transportbransjen

Onsdag denne uken fikk PostNord et eksklusivt besøk på Langhus fra LO med Peggy Hessen Følsvik i spissen. Bakgrunnen for besøket var et ønske om å vise Hessen Følsvik en logistikkterminal. Nina Melsom, direktør for arbeidsliv og tariff i NHO, og Are Kjensli, adm.dir fra NHO LT var også representert under besøket på Langhus.

PostNord-terminalen på Langhus kan håndtere 250 000 pakker i døgnet. Pakkene som håndteres her er pakker som stort sett kommer fra utlandet, og som skal ut til forbrukere via utleveringssted i butikk eller via pakkeautomat. LO-lederen fikk onsdag se terminalen, de ansatte og produksjonen på nært hold.

— Det er imponerende å se en så stor arbeidsplass, med så mange ansatte fra så mange ulike nasjoner. Det å få se hvordan det jobbes med HMS og opplæring var spennende og interessant. Jeg syntes alltid det er kjekt å få på seg en gul vest og vernesko. Dimensjonene på Langhus, både størrelsen på terminalen, antall ansatte og antall pakker som er innom her i løpet av et døgn er imponerende. Og når man i tillegg ser hvor systematisk det jobbes med helse, miljø og sikkerhet syntes jeg det er imponerende, sier Hessen Følsvik. 

LO-lederen fikk under besøket en god innføring i logistikkbransjen som helhet, men også PostNords rutiner tilknyttet sykefravær, opplæring og HMS. Hessen Følsvik var også klar på at det bør snakkes mer om arbeidsinkludering – og hvordan man felles kan se på tiltak til hvordan bransjen kan rekruttere flere arbeidstakere.

— Det er viktig å få frem at dette er gode og trygge arbeidsplasser. Jeg hører at det er utfordringer tilknyttet rekruttering. Vi i LO er gjerne med på å løfte denne typen arbeidsplasser for å gjøre de mer attraktive. Vi kan samarbeide om utdanning, fagbrev på jobb og det å få lærlinger til bransjen. Dette vil sørge for nok arbeidskraft, samtidig som man også løfter frem transport- og logistikkbransjen for ungdom, forteller Hessen Følsvik.

Nina Melsom, direktør for arbeidsliv og tariff i NHO delte synspunktene til Hessen Følsvik, og mener også at noen felles initiativer kan løfte frem bransjen. 

— LO og NHO er jo veldig opptatt av inkludering og integrering, og her tenker jeg at vi bør jobbe enda tettere. Nå vet vi jo også at vi får mange ukrainere som skal ut i jobb – dette er Regjeringen veldig opptatt av. Jeg tenker at man kan jobbe mer med å synliggjøre stoltheten i bransjen. Dette vil være med på å gi bransjen et løft, sier Melsom.

Et historisk besøk

PostNord har eksistert siden 1926 – og for første gang på disse 97 årene har de fått et besøk av lederen for LO. Det er historisk.

Robin Olsen, administrerende direktør i PostNord Norge var med under besøket og viste stolt frem sine kollegaer og terminalen.

— For oss i PostNord er jo dette et historisk besøk, da det er første gang en LO-leder er på besøk hos oss. Jeg håper at LO og Hessen Følsvik sitter igjen med en positiv opplevelse etter besøket – og at de ser hvor systematisk og godt det jobbes, samt potensialet som er her. Ikke bare hos oss i PostNord, men i hele bransjen. Om LO på sikt også kan være med på å bidra til å løfte frem logistikkbransjen ville det vært fantastisk, sier Robin.

NHO LTs administrerende direktør Are Kjensli satt også stor pris på besøket. Kjensli fortalte om veksten i bransjen mot 2040, som vil vokse med 30 %. Dette vil føre til et plassproblem på veiene, og derfor må det brukes mer på forskning, teknologi og innovasjon.

— Vi har etablert et prosjekt som vi kaller «mobilitet 2040» som skal ivareta dette. Vi prøver nå å samle bransjen om det. Vi ønsker også å hjelpe myndighetene i forhold til hva skal man gjøre med infrastrukturen fremover. Ellers er jo dette med kurs, kompetanse og rekruttering alltid aktuelt – dette er områder som alltid vil være noe vi jobber med, sier Kjensli.

LO-besøk 2.jpg

SAMLET BESØK: Før omvisning på terminal var alle de besøkende samlet på et møterom, hvor det ble holdt presentasjoner fra flere PostNord-ledere. 

LO-besøk 4.jpg

STORKOSTE SEG PÅ OMVISNING: Peggy koste seg (som alltid) med gul vest og vernesko på Langhus-terminalen.