Hopp over navigering og søk
Öppna i Microsoft Edge

Slik unngår du bomkjøp på netthandelen

Det kan være lett å la seg rive med og kanskje handle litt mer enn du trenger, spesielt når du ser at butikkene kjører sommersalg. Her får du våre beste tips til hvordan du kan unngå å gjøre bomkjøp og måtte returnere varene dine.

Halvparten av klær som handles på nett returneres

Det er lett å la seg rive med når du handler på nett, spesielt når det er gode tilbud å finne. I tillegg har de fleste nettbutikker en enkel ordning for å returnere varer, og det er veldig bra. Men det kan også bidra til at vi er litt mer tilbøyelig til å klikke hjem varer som vi er usikre på om vi skal ha, for å prøve og vurdere de, før vi til slutt ender med å returnere.

Ca. 1/3 av norske forbrukere returnerer varene sine. 30 % av disse, returnerer over halvparten av det de bestiller på nett. Når omtrent halvparten av klær som handles på nett returneres betyr det en enorm belastning for miljøet, så hadde det ikke vært bra om vi kunne unngå noen av bomkjøpene våre? Her får du derfor våre beste tips for hvordan unngå bomkjøp og returer – både til det beste for deg, som slipper å pakke varen, fylle ut returskjema og sende pakken tilbake – og for miljøet.

3 tips for å unngå returer

Sjekk størrelsesguider og kundeanmeldelser

De fleste nettbutikker og leverandører har gode størrelsesguider. Selv om det kanskje føles litt omfattende – ta frem målbåndet og mål deg selv og sammenlign med guiden.

Les eventuelle størrelsesbeskrivelser der nettbutikken eller produsenten selv skriver om sin vurdering av størrelsen, hvilken størrelse modellen på bildet bruker osv. Les også kundeanmeldelser, det er ofte mye verdifull informasjon å hente fra andre som har kjøpt og prøvd den samme varen.

Studer produktinformasjonen til varen

Les materialbeskrivelsen til varen for å se hvilke materialer som er brukt. Dette er spesielt viktig for varer som skal tåle hardere bruk og vare over tid. Sjekk også vaskeanvisningen. Er du motivert for å sende produktet på rens eller vaske det for hånd om dette er tilfellet?

Se nøye på bildene, zoom inn, og finn ut om produktet har den kvaliteten du ønsker. Hvis du ikke finner gode nok bilder i nettbutikken kan du forsøke å Google produktnavnet eller gå på Tise eller Finn for å se om du finner mer informasjon og flere bilder. Husk også les produktbeskrivelsen i nettbutikken, her er det ofte nyttig informasjon som kan hjelpe deg med å bestemme deg for om du bør kjøpe varen eller ikke.

Gjør god research, spesielt for større kjøp, og bli bevist på hva du ønsker deg

Enten du er usikker på produktet du vurderer eller det er større kjøp du skal gjennomføre kan det være lurt å legge litt ekstra tid i å gjøre god research. 
Flere nettbutikker tilbyr chat eller en annen kanal for å ta kontakt. Bruk denne om du har spørsmål du lurer på, for eksempel om anbefaler produktet til det du skal bruke det til, har spørsmål om størrelse eller om de har fått tilbakemeldinger fra kunder.

Om mulig, bruk ny teknologi som VR-teknologi som lar deg «prøve» klær, sko, briller i en virtuell virkelighet eller AR-teknologi som lar deg f.eks. ta bilde av kjøkkenet ditt og plassere et spisebord fra nettbutikken og se om det passer inn. Bruk Pinterest, Instagram eller andre verktøy for å lagre inspirasjon over klær og interiør slik at du lettere får oversikt over hva du egentlig ønsker deg og unngår å handle på impuls.

Vi håper du har fått med deg noen tips. God nettshopping!