Hopp over navigering og søk
Öppna i Microsoft Edge
7 tips for stressfri julehandel:

Dette bør du sjekke når du handler julegaver på nett

I 2021 handlet nordmenn halvparten av julegavene på nettet. Tenker du å gjøre unna hele eller deler av julehandelen på nett i år? Med disse syv tipsene for netthandel kan du senke skuldrene i førjulstiden.

Det er mange ting som skal fikses før jul, pynting, juletre, juleavslutninger, forberedelser og handling av julegaver, i tillegg til at det gjerne drar seg til på jobb, både faglig og sosialt. Så ønsker man gjerne å nyte førjulstida litt også.

– Vi går nå inn i høysesong for netthandel, og vi merker at det er mange som er tidligere ute med julehandlingen, sier Haakon Nikolai Olsen, pressesjef i PostNord.

ØKT NETTHANDEL: Flere belager seg på å handle gavene på nett, men Haakon Nikolai Olsen i PostNord mener det er noen ting du bør være klar over.

 

– Vi ruster opp for å møte det økte behovet, og for å sørge for at alle får pakkene sine hjem til jul. Det har vi forberedt gjennom hele året, med flere utleveringssteder, og spesielt med innføringen av pakkeautomatene våre, som sørger for effektiv henting uten kø. I tillegg har vi både IT-kapasitet 24 timer i døgnet, og god tilgjengelighet på kundeservice, slik at det skal være lett å få svar om pakkene sine, sier Olsen.

På tross av opprustningen, tar PostNord høyde for at utlevering kan ta 1–2 dager lenger enn normalt.

– Så lenge man er ute i litt god tid, så skal man få pakkene også i god tid, sier Olsen.

PostNord har noen gode råd før du setter deg ned for å gjøre unna julehandlingen på nett:


1. Begynn tidlig

Vær ute i god tid. Lag deg en oversikt over hvem du skal kjøpe gaver til, og hva du skal kjøpe. Når du har en slik oversikt, kan du følge med på om det kommer noen salg (for eksempel rundt Black Week), eller om du kan få rabatt for å kjøpe flere av den samme tingen. Ved å lage en oversikt kan kanskje få handlet flere gjenstander fra samme nettbutikk i ett kjøp, og på den måten spare eventuelle fraktkostnader. Det er et av de beste tipsene for en rolig førjulstid.

2. Sjekk leveringsfrist hos nettbutikkene

Tiden mellom Black Friday og julaften er den travleste tiden for pakkeforsendelser, og vi ønsker alle å få på plass julegavene før julaften. De fleste nettbutikker har informasjon om hvor lang leveringstid de har. Sjekk når de har leveringsfrist for at du skal få det du bestiller i tide til jul.

3. Sjekk muligheter for bytting

Nettbutikker har ulike regler for bytting av gaver, og noen har utvidet byttefrist på julegaver. Hvis gaven du gir bort ikke skulle passe, eller den som får den ønsker seg noe annet i stedet, er det en fordel at det er enkelt å bytte.

4. Tenk gjennom hvilke nettbutikker du handler fra

Når du handler fra utenlandske nettbutikker, kan det påløpe tollgebyr og merverdiavgift. Tollvesenet har laget et eget register for utenlandske nettbutikker: VOEC. Hvis nettbutikken du handler i er registrert her vil forsendelser som koster under 3 000 kroner bli behandlet av dem, og synliggjort for deg, når du betaler i butikken. Hvis den ikke er registrert, skjer behandlingen når varen ankommer Norge. Da vil du få et krav på toll og merverdiavgift på varene du har bestilt. Det lureste, hvis du handler i utenlandske nettbutikker, er å bruke Tolletatens importkalkulator før du kjøper varen.

5. Bruk pakkeautomatene
PostNord har over 1500 pakkeautomater på Sør-Østlandet. Dette er ubemannende skap som du låser opp selv med myPostNord-appen, når pakken din leveres der. Da slipper du kø på utleveringssteder, og de felste steder kan du hente pakken når som helst på døgnet. Har du en pakkeautomat i nabolaget, kan du velge det som leveringsalternativ hos utvalgte nettbutikker.

6. Hent pakken din raskt

Mellom Black Friday og julaften er det mer trykk på utleveringsstedene enn vanlig. Pakkene ligger også gjerne litt kortere, for at utleveringsstedene skal få plass til alle pakkene som du og andre i nabolaget har bestilt. Derfor er det supert at du henter pakken så fort du kan når den er kommet på plass, så flere kan få pakkene sine i tide. Hvis det blir fullt på et utleveringssted, vil pakkene sendes til nærmeste utleveringssted med plass. Ved å hente pakken raskt, hjelper du både de andre som har bestilt pakker til samme utleveringssted og du gjør det enklere for utleveringsstedet.

7. Bærekraftig innpakning

For å slippe å handle julegavepapir på butikken når du først har handlet resten av varene dine på nett, kan du prøve å være litt kreativ i gaveinnpakningen. Har du noe avispapir eller noe annet liggende hjemme, er det en fin, bærekraftig måte å pakke inn gavene dine på.

God julehandel!

For mer informasjon om PostNords leveringstider, les her.