Hopp over navigering og søk
Öppna i Microsoft Edge
2020-10-14 00:00

5 tips for å shoppe bærekraftig

Er du en bærekraftig netthandler? Det mye du som forbruker bør tenke på når det kommer til å handle klimanøytralt på nettet. Vi har samlet 5 tips som kan hjelpe deg på veien til å bli en mer miljøvennlig netthandler.blobid5.jpg

1. Tenk “nytt”

Nytt for deg trenger ikke bety rett fra produsenten. Det finnes så mye bra brukt på nettet. Nye muligheter for å handle rett fra privatpersoner kommer hvert år. Ikke bare er det godt for miljøet, men du kan også spare noen kroner.

2. Kjøp lokalt

Det er ikke bare matvarer det er mer miljøvennlig å kjøpe kortreist. Hvis alle råvarene som trengs for å lage et produkt har reist minst mulig er det optimalt. Så før du kjøper en ting: Se deg rundt om du kan finne det samme produktet fra en lokal produsent. En bonus kan også være at du støtter en mindre lokal bedrift.

3. Be om økovennlig emballasje

Mange steder kan du legge til en kommentar på din bestilling. Her kan du bruke din stemme til å si at du helst vil ha den mest miljøvennlige emballasjen de har. Noen nettsteder gir deg muligheten til å velge emballasje selv. Det er også mulig å be om at de bare bruker den emballasjen som er nødvendig for at varen kommer trygt frem.

4. Gjør god research

Vær mer bevisst på hvor du handler fra, se om nettbutikken har en egen side dedikert til deres miljøarbeid eller etiske retningslinjer. Dette gjelder særlig når det kommer til returer. Sjekk om butikken du handler fra re-selger varene som returneres, og ikke kaster de.

5. Reflekter og kjøp heller mer om gangen

I stedet for å kjøpe hyppig på nett, for så å returnere; prøv å lagre varer som favoritter og tenk på det en liten stund. På den måten er du sikker på at du virkelig ønsker deg dette produktet. Det er også lurere å foreta 1 stor bestilling enn mange små.

Uansett - bor du langt unna dine favorittbutikker kan det faktisk være mer miljøvennlig å få varen levert hjem eller til et hentested. På den måten er det bare 1 varebil som reiser den samme strekningen flere personbiler ville gjort.

Dette var våre 5 tips til hvordan du kan handle mer bærekraftig. Det er ikke lett å snu om på allerede etablerte vaner, men selv de små tingen kan gjøre en forskjell. Som forbrukere har vi en viktig stemme i hvordan nettbutikkene opererer. Når det kommer til nettshopping er det bokstavlig talt handling som spiller størst rolle.

Driftsmeldinger

Her finner du informasjon over hendelser som påvirker vår produksjon og distribusjon.

Se også:

Vei- og trafikkinformasjon fra Statens vegvesen
Trafikkmeldinger fra Bane NOR
Varsler om naturfarer i Norge

Se driftsmeldinger