Gå direkte til sidens hovedinnhold Gå til hovedmenyen Gå til språkvelgeren
netthandel i norden 2017

Netthandel for 213,6 milliarder kroner

De nordiske forbrukerne mener at de har netthandlet for til sammen 213,6 milliarder kroner i løpet av 2016. Sverige har den største befolkningen og den høyeste andelen nettkunder, noe som førte til at svenskene handlet for det høyeste beløpet i Norden, 82,3 milliarder kroner. Nordmenn handlet mest per person; 1691 kroner per måned.

Den nordiske netthandelen drives først og fremst av at forbrukerne kan få tilgang til varer de ikke kan finne i fysiske butikker i nærheten. Et større tilbud samt bekvemmelighet og lavere priser har siden netthandelens begynnelse vært de fremste konkurransefortrinnene sammenlignet med fysiske butikker.

Det finnes noen store forskjeller landene imellom med tanke på hvorfor kundene har valgt å handle på nett. Finnene angir i større grad enn andre land at lavere priser er motivasjonen. Svenskene er i større grad enn de nordiske naboene sine glade for å slippe å stå i kø i fysiske butikker.

De varene som netthandles mest i Norden, er klær og sko, fulgt av medieprodukter og hjemmeelektronikk. Mønsteret ser tilsvarende ut i alle nordiske land, men med visse forskjeller. I Danmark er det vanligere å handle dagligvarer enn i andre land. Dagligvarehandelen var pionerer innen netthandelen i Danmark. Dessuten har landet en lang tradisjon med hjemleveringer.

Svensker handler skjønnhets­ og helseprodukter i betydelig større grad enn de andre i Norden. Dette skyldes at skjønnhetsbransjen har mange sterke aktører, samt at apotekvarer selger bra, med både spesialiserte nettbutikker og tradisjonelle fysiske aktører som har tatt skrittet over til digital handel.

Last ned Netthandel i Norden 2017 Last ned Netthandel i Norden 2017

Få tilgang til hele rapporten

Last ned rapporten og få innsikt i netthandelstrender, forbrukerpreferanser og utsikter for 2017.

Last ned Netthandel i Norden 2017