Hopp over navigering og søk
Öppna i Microsoft Edge
2019-03-20 11:00

Halden - et fortollingskontor av de sjeldne

Godt arbeidsmiljø, artig dialekt og en avdeling i utvikling er det som møtte oss da vi var på avdelingsbesøk i Halden.

 
Halden - et fortollingskontor av de sjeldne
Halden kan by på mer enn bare Fredriksten festning, Harald Rønneberg og kort vei til Svinesund. Ca 80 minutter fra hovedstaden finner vi fortollingskontoret til PostNord. Langs E6’en knappe fem kilometer før svenskegrensen møter vi Ronny E. Hansen som er avdelingssjef for fortollingskontoret.
Det tar ikke mange sekundene før jeg forstår at vi har ankommet en arbeidsplass hvor medarbeiderne trives. Varm kaffe, ferske bakevarer, ryddige lokaler og blide ansatte er det som møter oss. Ronny viser oss rundt, før han setter seg ned og forteller.
— Vi startet opp et kontor nær grensen, ettersom vi så behovet for en ny avdeling. Vi sitter nær E6, så beliggenheten er bra. I dag er vi fire stykker totalt som jobber her på fortollingskontoret, hvor vi er tre på dagtid og en som jobber ettermiddag/kveld, sier Hansen.
Stemningen er upåklagelig, og Ronny fortsetter å fortelle om arbeidet som legges ned i avdelingen på ekte østfolddialekt.
— Vi driver kun med fortolling. Kontoret vårt ligger fem kilometer fra tollen, så det blir en del kjøring bort dit, hvor vi legger igjen papirer til sjåfører som skal inn i Norge ,så det er svært sjelden sjåførene trenger å kjøre innom oss.
Kort forklart, hva innebærer det at noe skal fortolles?
— Ved en Fortolling foretar man en  beregning  av avgifter på varer som skal inn i Norge. Når en kunde eller en bedrift kjøper en vare fra utlandet skal Skatteetaten kreve inn MVA. I dag gjøres dette i etterkant av importen for å underlette grensepasseringen. Tollen skal ha tilleggsavgifter for varer som staten mener kan påvirke miljø, helse eller andre forhold. 
— Det vi fortoller er stort sett varer til firmaer/mellomleverandører, sier Hansen
Er det noe som tilsier at dere på sikt skal begynne å levere mer til enkeltpersoner, og ikke bare bedrifter?
— Per i dag kan det fort bli vanskelig, da det brått kan bli et veldig stort volum som vi ikke har mulighet til å ta inn med tanke på den bemanningen vi har nå. Vi får se hva fremtiden bringer, forteller Hansen.

Besøk av samferdselsministeren 

To år har snart gått, og et lite høydepunkt når man ser tilbake i tid var når daværende samferdselsminister Ketil Solvik Olsen kom på besøk for å åpne hele det nye området som har fått navnet Svinesund Transportsenter. Vi hadde egen stand der det ble delt ut PostNord effekter.

— Avdelingen her åpnet 1. april 2017, men den offisielle åpningen fant ikke sted før 12. juni samme år, hvor ordføreren fra Halden og Strömstad var tilstede. Ketil Solvik Olsen var også innom og klippet den tradisjonelle røde tråden, så da var åpningen offisiell, sier avdelingssjefen.
Har dere hatt mange på besøk i løpet av snart to år?
— Nei, det vil jeg ikke si. Vi har hatt litt bedriftsbesøk fra Danmark, Sverige og Norge, så vi har økt volumet av kontaktpersoner underveis. Vi ser også at flere og flere gradvis begynner å kjenne til oss, og det merkes på volumet vårt, så det er positivt, sier Hansen.

Lys fremtid

PostNord har per i dag to fortollingskontor i Norge. Et på Alfaset, og et i Halden, hvor det samarbeides tett mellom kontorene. Fremtiden ser lys ut og Halden-avdelingen går noen spennende år i møte.
Ronny tar et lite pust i bakken før han fortsetter.
— Fremtidsutsiktene ser lyse ut. Vi merker mer trykk, og blir stadig vekk kontaktet av nye kunder og andre PostNord avdelinger med å fortolle varer. Vi kan tilby kundene en totalpakke i form av transporttjenester og fortollingstjenester. Økonomisk går det også veldig bra, med tanke på volum sammenlignet med våre konkurrenter. Vi utvikler oss, og tar små steg hele veien, sier Hansen som er født og oppvokst i Halden.
2018 var et år preget av mye diskusjon om den berømte 350-kronersgrensen. Fra 1. januar 2020 vil den momsfrie grensen på 350 kroner for netthandel fjernes.
Vil denne ha noen påvirkningskraft for dere Ronny?
— Vanskelig å si hvor vi er i utviklingen når den tid kommer. Foreløpig har vi
kun sendinger som belastes via egen kreditt eller org. nr., og de ligger ikke under de samme reglene som privatpersoner, sier Hansen.

Stortrives på jobb

Utenfor skinner solen, og innendørs er atmosfæren svært god. Ronny og undertegnede sitter og prater, mens André Kjølibråten som er blant de ansatte stadig vekk kommer bort for påfyll av kaffe. Stemningen er avslappet, og følelsen av å føle seg velkommen har aldri vært sterkere.
Det ser ut som dere trives på jobb. Stemmer det?
— Vi trives utrolig godt. Nå kan ikke jeg snakke for de andre her, men ut i fra hva jeg hører og kjenner på kroppen så tror jeg alle her trives, og det er ekstremt gledelig, sier Hansen.
Kjølibråten jobber til daglig som fortoller, og er raskt frempå med å skryte av sjefen.
— Ronny fortjener skryt og oppmerksomhet for alt han har klart å få til her. Han er fantastisk, sier Kjølibråten.
Med stor innlevelse forteller Andrè en fin historie om sjefen som fant sted for en kort tid tilbake.
— Vi kom på jobb her en dag, og da hadde han satt ut roser til alle de ansatte på hver enkelt pult med et personlig kort.

Ronny smiler og følger opp.
— Man trenger litt krydder i hverdagen. Hvis man som ansatt aldri får noe igjen føler man seg heller ikke like verdsatt. Det er viktig å gi dem en liten oppmerksomhet i blant, både for å vise at de betyr mye, men også for samholdet og arbeidsmiljøet, sier Hansen.
Konklusjonen får være at fortollingskontoret i Halden er i trygge hender. Hva fremtiden vil bringe er vanskelig å spå, men for den imøtekommende gjengen i Halden er det ingen grunn til bekymring.