Hopp over navigering og søk
Öppna i Microsoft Edge

"Med flaskepost gjennom Norden"

imagemg4oj.png

Med 30 millioner flasker vin og brennevin som årlig skal fraktes fra AMKA-konsernets sentrallager på Jylland, er nytenkning avgjørende. Det er logistikksjef Anders Ellitsgaard Larsen overbevist om. Målet hans er derfor å prøve å skape den beste opplevelsen for kundene gjennom forbedret logistikk.

Som Nordens største vinimportør trenger AMKA-konsernet logistikkløsninger som ikke bare fungerer, men som hele tiden er i utvikling. Konsernets sentrallager i Hørning, rett sør for Aarhus, er på 13 000 m2 og ​rommer 5–6 millioner flasker vin. AMKAs logistikkorganisasjon leverer vin og brennevin til konsernets egne selskaper og kunder, men også vin til for eksempel privatpersoner på vegne av eksterne partnere fra hele vinbransjen. Fra sentrallageret sør for Aarhus frakter blant annet PostNord store og små leveranser til både grossister, butikker, restauranter og privatpersoner i alle de nordiske landene.

Kvaliteten står i høysetet hos AMKA, både når det gjelder varer og levering.
– Bestiller man hos oss, forventer man å få vinen levert i en ordentlig innpakking og i god stand. Man kjøper ikke bare vin. Man kjøper en opplevelse, sier Anders Ellitsgaard Larsen. Det er derfor uhyre viktig at kundene får nøyaktig det de forventer når de får levert vin fra AMKAs sentrallager.

Da finanskrisen startet for knapt ti år siden, betydde det, som for de fleste andre virksomheter, også for AMKA at man måtte tenke ut av boksen for å få økonomien til å fungere. – Vi selger nytelsesmidler. Så vi måtte finne steder der vi kunne spare, men uten å gå på kompromiss med varenes kvalitet. Derfor fokuserte vi på logistikken, sier logistikksjefen. Tidligere ble for eksempel privatkundenes varer levert på samme måte som de store engrosleveransene, altså med lastebil. I samarbeid med PostNord ble AMKA derfor enige om å dele opp leveringene i to ledd. Et hovedledd som nå står for alle større leveringer som kjøres ut med lastebiler, mens PostNord Express nå står for alle private leveringer. – Det var upraktisk for alle parter med de store lastebilene kjørende rundt i villastrøkene. Nå gjør alle det de er best på, sier Anders Ellitsgaard Larsen. På den måten ble løsningen både billigere og mer effektiv. I siste instans gir dette en bedre transportpris for kundene.

Utover AMKAs store ekspertise innen vin har de også fokus på forskjellige former for kvalitetsbrennevin. Datterselskapet Beer Enthusiast, som opprinnelig ble stiftet i Norge av en gruppe svært ølinteresserte personer, er nå grunnlaget for AMKAs import/eksport av spesialøl. Det fokuseres på å ha en sterk nordisk profil med de beste ølsortene fra hele Norden. Her kan man blant annet nevne Ø-bryg fra Danmark, Austmann fra Norge, Malmgård fra Finland og Slotskällan fra Sverige. Det er derfor relativt sannsynlig at du slukker tørsten med øl som er levert av Beer Enthusiast, når du har handlet i en spesialbutikk. Som logistikksjefen påpeker: – Det er totalopplevelsen som skal gi kunden lyst til å handle hos oss igjen.

​AMKA – i korte trekk
​Stiftet av Anna-Marie Søndergaard og hennes mann Karsten i 1978.
​Nordens største importør av vin.
​Sentrallager i Hørning med en beholdning på 5–6 millioner flasker.
​Leverer både til butikker, restauranter og privatkunder.
​Selger årlig over 30 millioner flasker vin, øl og brennevin fordelt på 11 land.
​Representert i 11 land i form av datterselskaper.
​AMKA-konsernet har i alt 130 ansatte i de 11 landene, og består av 18 individuelle virksomheter.

 

Vil du vite mer?

Fyll inn kontaktskjema, så tar vi kontakt for å finne en løsning som passer for din bedrift.

Kontakt meg