Hopp over navigering og søk
Öppna i Microsoft Edge
2019-06-18 14:04

NHO-sjefen tror på bedriftene

NHO-sjef Ole Erik Almlid skryter av PostNord, på måten de har brukt digitalisering som et verktøy for å forstå kunder bedre. Almlid påpeker at om alle tenker slik vil dette sikre mange fremtidige arbeidsplasser for dagens ungdom.

Ole Erik Almid_20.05.19_03_1600x900

Som fersk NHO-sjef er Almlid svært opptatt av fremtiden, og mulighetene for å skape nye arbeidsplasser slik at dagens ungdom trygt kan tre ut i arbeidslivet med rett kompetanse.

Bekymret ungdom 

— Vi har spurt ungdommen over hva dem er mest bekymret for, og hva svarer de? De frykter for at klima ødelegger planeten. De er redde for at de ikke får jobb, og siste punkt er at de lever i frykt for og ikke inneha den rette kompetansen for å beholde jobben, sier Almlid. Likevel er han klar på hva som kreves for å løse problemene de unge i dag står ovenfor.

Vi må løse problemene!

— Vi må løse problemene ungdommen har - jeg som NHO-sjef må bidra til å løse de, og det jobber jeg for hver eneste dag. Vi kan aldri gå igjennom de neste tiårene, og livet, uten å løse problemene ungdommene bekymrer seg for. Klimautfordringene må løses, og jeg tror på at bedriftene der ute vil gjøre det. Jeg tror på at Norge skal lede an og skape gode klimaløsninger i en tid hvor automatisering og digitalisering spiller en sentral rolle, sier Almlid.

Mange nye jobber

— Hvordan vil samfunnet vårt se ut om 25 år? 

— Det er et veldig vanskelig spørsmål, men det er et veldig godt spørsmål. Fordi det er lurt å tenke på, da man kan sikte seg inn mot tiden som kommer. Jeg tror vi har et veldig godt samfunn om 25 år. Jeg tror vi vil ha et samfunn hvor veldig mange av jobbene vi har i dag har utviklet seg, i tillegg til mange nye jobber. I løpet av 2060 vil det være 1 million nye jobber i Norge. Mange av de som kommer inn i arbeidslivet nå, vil ha andre jobber enn hva vi har i dag og i tillegg vil de skifte jobber underveis. Mange land opplever at de yngre dra fra landet, slik kan vi ikke ha det her, men jeg ser positivt på fremtiden, sier Almlid.

Står til ansvar

Han har stor tro på de norske bedriftene, men forstår likevel frykten folk har for at automatiseringen og digitaliseringen vil føre til at de en dag ikke har jobb.

— Om 20 år er jeg helt sikker på at når jeg skal stå til ansvar for det jeg har uttalt og sagt, så er det norske bedrifter som har gjort jobben. Da skal jeg fortelle om at det er norske bedrifter som har sikret jobb til folk, løst klimautfordringen og bruke digitaliseringen. Jeg er helt sikker på at vi vil klare å utvikle norsk kompetanse parallelt med tempoet som skjer innen digitalisering, sier 50-åringen.

Ny ekspertkunnskap

NHO-sjefen viser til et kremeksempel på hvordan bedriftene rundt om i Norge kan jobbe for å sikre flere arbeidsplasser.

— Jeg var på besøk i en bedrift i Stjørdal i Trondheim. På bedriftsbesøket møtte jeg en mann som hadde utviklet og installert en robot, som gjorde en prosess slik at ti personer ikke hadde jobb lenger. Men han fortalte også at disse ti personene fikk en ny jobb et annet sted i bedriften. Tenk deg det engasjementet for disse menneskene. Av disse ti var det to stykker som styrte roboten, og hadde fått en opplæring de aldri ville fått ellers. Disse to ble eksperter på denne roboten, og dette er jo et prakteksempel på hvordan man kan skape nye jobber i takt med automatiseringen og digitaliseringen, sier trønderen.

Skryter av PostNord

— Det å tenke digitalisering også innenfor den brede samferdelssektoren er helt avgjørende. PostNord er et godt eksempel på hvordan man bruker veldig mye teknologi på å løse utfordringer som før ble løst av folk. PostNord er en transport- og kommunikasjonsgigant, men også en digital gigant, som må være et veldig givende sted å jobbe, sier den tidligere nyhetsredaktøren.

En helt vanlig mann – som gjør så godt han kan

Til tross for en sjefsstilling som får mye medieomtale lever Almlid et normalt liv utenfor jobbsammenheng. Han setter stor pris på familien og turer til Trøndelag, hvor han er født og oppvokst.

— Jeg er en helt vanlig mann fra Trøndelag. På fritiden går jeg tur med bikkja, trener litt også liker jeg å lese, som er en fin avkobling i hverdagen. Linær-TV ser jeg nesten ikke på lenger. Kun nyheter i blant, også ser jeg en Rosenborg-kamp når muligheten byr seg, sier Almlid.

— Har du noen tips til dagens ungdom som etter hvert skal ut i studier og jobb?

— De unge i dag som etter hvert skal ut i studier og jobb må følge hjertet sitt. Er du veldig god på noe og brenner for et spesielt yrke eller fag, så må du følge drømmene dine. Hvis du er opptatt av å få en sikker jobb er det lurt å tenke mot teknologi og matematikk, men også innen yrkesfag vil det være stor etterspørsel i tiden fremover, sier NHO-sjefen.