Hopp over navigering og søk
Öppna i Microsoft Edge
2017-10-04 16:10

Logistikk redder liv – PostNord besøkte UNICEF Supply Division i København

Vi reiste grytidlig en onsdag morgen fra Oslo til København, til UNICEFs Supply Division, for å lære mer om årets TV-aksjonsmottaker. Vi var ekstra nysgjerrige på hvordan en slik organisasjon jobber med logistikk, som hele tiden jobber under uventede og farlige situasjoner og med humanitære katastrofer, og gledet oss til å lære mer om dette.

Video

 

Da vi ankom UN City ble vi tatt varmt imot av Tom Olsen. Tom er i dag Senior Staff Member i UNICEF, og del av det som kalles Emergency Response Team. Han er norsk, men har jobbet rundt om i hele verden i mange år, noe som har gjort sitt med språket.

- Emergency Response-teamet er første respons på hendelser som UNICEF skal bistå rundt i verden, og jeg har ansvar for varetilførsel og logistikk på de ulike stedene, forklarer han.

- For UNICEF, og uhjelpsarbeid for øvrig, er logistikk helt essensielt for at vi når ut til barn med livreddende medisin, vann og sanitær, og annet utstyr. Uten en effektiv logistikk ville ikke UNICEF være i stand til å hjelpe så mange barn som vi gjør.

Hovedfokuset til UNICEF er å nå ut til alle barn i hele verden, og hovedområdene de jobber med er ernæring, helse, vann og sanitær, utdannelse og beskyttelse. De to viktigste komponentene for å få til dette på en effektiv måte handler om hvordan man forbereder seg på å skulle rykke ut.

- Det er ikke "bare bare" å drive nødhjelpslogistikk, for her befinner man seg ofte i komplekse og farlige situasjoner, for eksempel i land som Sør-Sudan, Jemen og Somalia. Dette krever at man tar en rekke forholdsregler og forbereder seg godt. UNICEF er derfor avhengige av FNs fredsbevarende styrker for beskyttelse under lokaltransporten, og man kjører aldri alene. I tillegg er det viktig å jobbe tett med regjeringer og andre ledere i de ulike områdene for å sikre tilgang og trygghet under arbeidet, forteller Tom Olsen.

På samme måte som PostNord, kjøper UNICEF inn logistikktjenester lokalt. De gjør avtaler med lokale transportører, og støtter også på den måten den lokale økonomien, som er et underliggende mål. For å inngå disse avtalene jobber de med tendere, undersøker bilparken, verksted osv. for å sikre at bilene er i god nok stand og at transportørene er seriøse.

Det er også viktig for UNICEF å hele tiden dokumentere arbeidet de gjør og hva de oppnår. Dette er viktig for at vi som givere skal være sikre på at de holder det de lover, og at pengene blir brukt til nyttige formål. I tillegg fokuserer de på å være en kunnskapsorganisasjon som kan gi råd om hvordan en bør løse ulike humanitære katastrofer.

Fakta om UNICEF:

København er 1 av 3 hovedkvarter globalt. De 2 andre ligger i New York og Geneve. I tillegg har UNICEF 3 lager; i Dubai, Shanghai og Panama, samt kontorer i 97 land som håndterer de lokale forholdene.

Barn velger ikke hvor de vokser opp. Bare i Sør-Sudan lever 4,3 millioner barn i nød i dag. Til sammenlikning bor det 3,6 millioner barn i hele Skandinavia (Norge, Sverige og Danmark).

Barnets mor spiller også en viktig rolle, da det ofte er hun som påvirker barnets fremtid i størst grad. Derfor fokuserer Unicef alltid mest på mor og barn på stedene de kommer til.

Om årets TV-aksjon:

Årets innsamlingsaksjon går til verdens største hjelpeorganisasjon for barn, UNICEF, som er representert i over 190 land. I år rettes fokuset på læring og utdanning for barn som står uten skole og som møter en vanskelig fremtid på grunn av krig og konflikt.

Selv om det er flere som går på skole i dag enn for 10 år siden, viser tallene at hele 27 millioner barn står uten et undervisningsopplegg. Det betyr at 1 av 5 barn i krigs- og konfliktområder ikke går på skole. Når barn i krig og konflikt ikke får utdanning, står et helt land framtid på spill.

Bidragene går til landene Mali, Sør-Sudan, Colombia, Syria og Pakistan. Pengene vil blant annet bidra til å bygge skoler, sikre nødvendig undervisningsutstyr og skolemateriell, og utdannelse av lærere.

Les mer om TV-aksjonen 2017 her

Driftsmeldinger

Her finner du informasjon over hendelser som påvirker vår produksjon og distribusjon.

Se også:

Vei- og trafikkinformasjon fra Statens vegvesen
Trafikkmeldinger fra Bane NOR
Varsler om naturfarer i Norge

Se driftsmeldinger