Hopp over navigering og søk
Öppna i Microsoft Edge
2019-08-26 12:00

Torjus «Hjælmén» puster fotball og har ikke gått glipp av en kamp på Melløs på 30 år

— Fotballklubben vil alltid være der. Kjerringer og kompiser kan komme og gå, men du vil alltid ha fotballklubben. Det er som et langvarig og trofast kjærlighetsforhold, hvor jeg som Moss-supporter egentlig burde gjort det slutt for lengst, sier Torjus «Hjælmèn».

TAR MED DØTRENE: Torjus Hjælmén tar gjerne med sine døtre på fotballkamp.

«Hjælmén» har vært en trofast Moss-supporter i hele sitt liv. Til tross for at de sportslige resultatene har uteblitt de seneste årene svikter ikke Torjus laget i sitt hjerte. Statistikken han kan vise til er det svært få, trolig ingen som kan vise til i Norge. «Hjælmén» har ikke gått glipp av en bortekamp siden 2001. Ser man på hjemmestatistikken har den fotballgale østfoldingen ikke gått glipp av en kamp på Melløs siden 1989 – med det har «Hjælmén» 30 års jubileum i år.

«Hjælmén» fikk mye oppmerksomhet i januar da NRK laget en sak på den ivrige mossesupporteren, hvor han ba NFF om å flytte kampen mellom Byåsen og Moss, da matchen krasjet med brorens bryllup, hvor han også skulle være toastmaster.

— Kampen ble flyttet, og jeg fikk vært toastmaster i bryllupet til brordern, heldigvis. Det morsomme var at jeg stod i lagoppstillinga. «Torjus Hjælmen – supporter» stod det på kampprogrammet. Artig påfunn av Byåsen, sier «Hjælmén».

SPÅR TUNGE ÅR FOR MOSS FK 

Kallenavnet «Hjælmén» kommer av at den joviale og frittalende supporteren over en lang periode har hatt på seg hjelm under Moss sine kamper, og kallenavnet lever han fint med. 

— Hjælmén er jo meg. Sånn har det bare blitt, og det er i grunn bare artig, sier Torjus. 

— Hvor kommer denne enorme interessen for Moss fotballklubb fra? 

— Jeg har fått interessen gjennom morsmelka, hvor jeg i ung alder ble revet med på kamp. Det er vel slik de fleste får sin fasinasjon for fotballen. Fedre, besteforeldre eller andre tar deg med på kamp fra du er en liten guttunge – da blir du fort solgt.

— Når du setter deg i bilen og reiser av gårde på en bortekamp som er mange mil fra Østfold. Reiser du alene? 

— Jeg reiser oftere og oftere alene, men det har vel litt med klubben sin posisjon å gjøre. Interessen avtar jo så klart når prestasjonene uteblir. For å si det slik; i dag er vi nærmere 3. divisjon, enn vi er OBOS-ligaen. Og det er det mange grunner til. Nå virker jeg kanskje veldig negativ, men det er litt av privilegiumet med å være supporter. Det er på sin plass å være litt negativ, og preke fra levra når ting er som de er i klubben akkurat nå.

— Frykter du nedrykk i år? 

— Definitivt. Stallen vår er ikke den beste per i dag – og da blir det tøft når vi er omgitt av lag med økonomiske muskler. I Moss sin avdeling er det 100 millioner mer i budsjett enn i den andre avdelingen, så det er ikke heldig for vår del akkurat. PostNord-ligaen er knallhard. Se på Fredrikstad, dem skulle bare ned og opp. Det er ikke bare å spasere seg til et opprykk i PostNord-ligaen. Nivået er høyt, og mange klubber har et voldsomt budsjett.

— Jeg føler meg litt maktesløs når det gjelder Moss fotballklubb. Jeg ser en klar trend om hvor vi er på vei, og føler ikke jeg kan gjøre noen ting. Det er en kjip følelse, hvor fremtiden heller ikke med sportslige øyne ser spesiell lys ut, sier «Hjælmén».

IKKE HELT IDIOT

Med sine to døtre er «Hjælmén» en helt vanlig mann - når Moss ikke spiller fotballkamper vel og merke.

— Folk tror jeg er helt idiot, men det stemmer ikke. Jeg er vel litt idiot i de minuttene kampen pågår. Så fort dommeren blåser av etter 90 minutter er jeg en helt vanlig fyr som har to herlige døtre jeg liker å være sammen med.

— Tar du med jentene dine på kamp i blant? 

— Ja, jeg syntes det er viktig å involvere dem, og ta dem med på kamper når muligheten byr seg. Det går fint an å kombinere små feireturer med bortekamper. Fotballen er over på to timer – også må jeg forklare dem at når pappa er på fotballkamp, så er han ikke sint. Han er kun engasjert, og lever litt i sin egen boble når han ser Moss sine kamper. Det er klart at språkbruken har blitt en helt annen etter at jeg ble pappa også, ellers er egentlig mye som før.

— Får du noen reaksjoner fra andre supportere eller folk du treffer på veien når du ser samtlige Moss-kamper?

— Ja, det er klart! Jeg var på en bortekamp nylig, hvor jeg hadde kjørt bil i åtte timer for å se Moss. Også får jeg beskjed av vakta om å roe med ned. Hva er det for noe? Jeg hadde ikke sagt noe stygt, og hadde kun jublet for lagoppstillingen og heiet litt i noen minutter før jeg fikk beskjed om å vise hensyn til barna som var tilstedet på kampen. For meg er dette faktisk helt utrolig. Skåne barna våre for litt tribuneliv i PostNord-ligaen? Det må da finnes verre ting i verden enn det.

— Noen uker senere var jeg i Ulsteinvik, hvor vi møtte Hødd. Der fikk jeg et avisoppslag i lokalavisa, om at jeg hadde gitt de tilstedeværende et gratis stand up-show. Dem så det positive i at det stod en gærning i borteseksjonen og skreik på Høddvoll. Jeg har tendens til å overdøve de fleste, da jeg har en kraftig og bærende stemme.

KONA FORSTÅR – FOTBALLEN BESTÅR

Med sitt brennende engasjement for Moss som tar mye tid er ikke alltid kona i huset like fornøyd med all den tid som går med til fotball.

— Kona skjønner ikke helt hva fotballen betyr for meg. Hun forstår ikke viktigheten og hva det gir meg, hun tror det kun er fotball. Men det handler om så mye mer. Får ikke jeg se Moss så blir jeg ikke meg selv. Andre som har et fotballag de følger skjønner hva jeg mener, mens andre utenforstående skjønner ikke dette her. Mange damer vil ikke forstå, men jeg må berømme dama hjemme for tålmodigheten hun har vist. Det er ikke bestandig så lett. Det er kabal som skal gå opp, så jeg er heldig som har denne muligheten til å se så mange kamper som jeg gjør.

— Når tror du rekorden eller streaken din ryker? Hvor lenge har du planer om og ikke gå glipp av en eneste kamp?

— Målet mitt nå er å være på hver eneste bortekamp i 20 år. Så da mangler jeg to sesonger. Jeg merker at døtrene mine krever sitt, og når de blir litt eldre krever det enda tettere oppfølgning. Jeg reiser ikke rundt for cred. Jeg kan dessverre ikke leve av å være supporter. Når jeg ser Moss så komplimenterer jeg meg selv. Det høres sikkert litt dumt ut, men det er helt sant.

— Du er Moss-supporter på din hals. Har du noen andre lag ved siden av?

— Jeg ser en del engelsk fotball, hvor laget er Tottenham, men sammenlignet med Moss så blir det veldig fjernt. I Moss har jeg tilhørighet, og mange av mine beste barndomsminner. Slik har jeg det ikke med Tottenham.

Mens vi satt utenfor Melløs og pratet om «Hjælméns» kjærlighet for Moss fotballklubb var det flere som kom forbi og stoppet opp da de så Torjus «Hjælmén» sitte utenfor arenaen han ikke har gått glipp av en kamp siden 1989.

— Jeg er jo født og oppvokst ikke langt herfra, så det er naturlig at jeg kjenner mange her. Og når jeg da i tillegg har det forholdet jeg har til fotballklubben Moss så har jeg møtt mange herlige folk igjennom alle år, avslutter «Hjælmén».

Ordet legende blir i dag brukt i tide og utide - men i Moss er «Hjælmén» en ekte legende.

VISSTE DU AT SIST «HJÆLMÈN» GIKK GLIPP AV EN FOTBALLKAMP PÅ MELLØS SÅ VAR GRO HARLEM BRUNDTLAND STATSMINISTER I NORGE?

Driftsmeldinger

Her finner du informasjon over hendelser som påvirker vår produksjon og distribusjon.

Se også:

Vei- og trafikkinformasjon fra Statens vegvesen
Trafikkmeldinger fra Bane NOR
Varsler om naturfarer i Norge

Se driftsmeldinger