Hopp over navigering og søk
Öppna i Microsoft Edge
2019-10-04 13:53

Stein Sæthre har bidratt på TV-aksjonen i nesten 35 år – nå deler han sine historier

Sæthre fra Frogn kommune har vært en stor bidragsyter for TV-aksjonen siden 80-tallet, og har noen morsomme hendelser friskt i minne.

Drøbak Rotaryklubb har hatt ansvaret for bøsseinnsamlingen i Frogn siden oppstarten av TV-aksjonen. Sæthre har igjennom Rotaryklubben hatt bøsseansvaret for kommunen i snart 35 år, og har blitt mer sentral gjennom årene.

- Jeg kom med på midten av 80-tallet, og på slutten av 90-tallet ble jeg mer sentral. Hovedgrunnen var at jeg var bedre på data enn mange av de andre, som den gang var mye eldre enn meg.

En annerledes kommune 

I Frogn gjør har dem et annerledes opplegg på aksjonsdagen, som har gitt gode tilbakemeldinger fra flere frivillige bøssebærere.

- Vi i Frogn har et annet opplegg enn mange andre kommuner. Jeg er med på å plassere folk i roder, altså hvor dem skal gå på aksjonsdagen. Dette gjøres uken før innsamlingen. Noen dager før aksjonsdagen mottar alle bøssebærerne en e-post fra meg, hvor de får vite hvilken rode de har, samtidig som de får vedlagt en rodebeskrivelse.

- Fordelen med å gjøre det slik er at alle slipper å møte opp i Drøbak på aksjonsdagen for å få utdelt en rode. Mange kommuner i Norge gjør det slik at alle må møte opp et bestemt sted før de kan begynne å gå fra dør til dør. Hos oss kan de møte opp direkte der de skal gå, noe som sparer bøssebærerne for mye tid, sier Sæthre.

- Dette er et system jeg antar mange setter pris på?

- Tilbakemeldingene jeg har fått fra folk som har gått andre steder er at vi gjør det veldig effektivt her i Frogn, sier Sæthre.  

Sperret av hytteområde 

I løpet av årene har Sæthre sett og opplevd mye rart. En av hendelsene han husker spesielt godt var da to lokale herrer sperret av et hytteområde for å samle inn penger på aksjonsdagen.

- I Frogn er det jo en del hytteområder, og vi har hatt noen som har sperret utgangen av hyttefeltet og stått der med bøsse. Slik at de som skulle reise fra hyttene sine ikke slapp forbi før de har lagt penger på bøssa. Dette er det spesielt to stykker som er kjent i lokalmiljøet som har praktisert. De er veldig humørfylte og har dratt inn mye penger på den måten.

- Har du noen andre historier på lur?

- Det var et år på aksjonsdagen, hvor vi kom til et 50-årslag. Og den bøssa inneholdt veldig mange store lapper etter vi hadde besøkt selskapet. Dette tror jeg må ha vært tidenes bøsse her i Frogn, uten at vi har noen statistikk på det. 50-årslaget var kanskje preget av mye godt drikke, noe som muligens fikk frem givergleden i mange av dem, mimrer Sæthre. 

Er det noen år som for din del har skilt seg litt ut?

- Nei, jeg har ingen spesielle år som skiller seg ut fra noen andre. Det er ofte slik at vi når man jobber tett med TV-aksjonen så ønsker man å slå fjoråret, slik man hele tiden har noe å strekke seg mot. Så jeg håper jo at vi klarer å samle inn mer penger i år, enn i fjor.

- Også er det vel kanskje litt mer stas når pengene går til noe nasjonalt, fremfor et internasjonalt selskap. Litt patriot er det lov til å være – men for all del. Bidragene går til alltid til flotte organisasjoner som har fine verdier. I år er det Care Norge sin tur, og det gleder jeg meg til, avslutter Sæthre.